Trampkarze » Inne rozgrywki |
dzisiaj: 7, wczoraj: 48
ogółem: 2 337 345
statystyki szczegółowe
PRZEZ ŻOŁĄDEK DO... SUKCESU
Samochód, aby jeździł szybko, a przede wszystkim długo, potrzebuje dobrego paliwa. Nie inaczej jest z człowiekiem, a w szczególności ze sportowcem. Trening treningiem, ale bez odpowiedniej diety, spożywania właściwych produktów żaden sportowiec daleko nie zajedzie. Na skutek złego odżywiania kwestią czasu są kontuzje nie mówiąc już o tym, że trening z tygodnia na tydzień staje się mniej wydajny, efektywny co jest wynikiem osłabienia organizmu w skutek braku odpowiedniego paliwa czyli pożywienia. We współczesnym sporcie różnego rodzaje wspomagania w postaci napojów elektrolitycznych, energetycznych, bogatych w węglowodany batonów, środków wspomagających trening są na porządku dziennym i właściwie bez nich osiągniecie rezultatów na poziomie światowym jest nie możliwe, ale absolutnym minimum dla każdego sportowca powinno być właściwe odżywianie. Jeżeli jesteśmy w stanie swoją dietę uczynić zdrową, zrezygnować z pewnych dobrych, ale nie koniecznie właściwych dla sportowców rzeczy, wtedy nasze szanse, aby trening uczynić bardziej efektywnym, a co za tym idzie, żebyśmy byli lepsi od innych, bardzo wzrosną. Poniżej przedstawiamy przykłady produktów spożywczych polecanych w codziennej diecie sportowca oraz tych niewskazanych: P r z y s t a w k i – zalecane: - mięsa i ryby w galarecie - schab pieczony - sałatki mięsno-jarzynowe - sałatki jarzynowe P r z y s t a w k i – nie zalecane: - befsztyk tatarski - ryby w oleju z puszki - jajko w majonezie Z u p y – zalecane: - chude (najlepiej czyste lub zaprawiane 12% śmietaną) Z u p y – nie zalecane: - cebulowa - grochowa - fasolowa - żurek - grzybowa z suszonych grzybów P r o d u k t y z b o ż o w e i m ą c z n e – zalecane: - wszystkie rodzaje pieczywo (zwłaszcza razowe)- kasza gryczana i jęczmienna - płatki kukurydziane, musli i owsiane - makarony - ryż (również brązowy) - naleśniki z serem i dżemem - racuszki i placki z jabłkami - pierogi z serem i pierogi leniwe - kopytka, knedle - pyzy, kluski kładzione P r o d u k t y z b o ż o w e i m ą c z n e – nie zalecane: - placki ziemniaczane M l e k o i p r o d u k t y m l e c z n e – zalecane: - chude mleko (0.5%, 1.5%, max.2.0% tł.) - śmietana 12 % tł. - sery białe chude, półtłuste i maślankowe - serki owocowe półtłuste - kefir, maślanka - jogurty naturalne i owocowe do 2% tłuszczu - ser Feta (chudy), mozzarella M l e k o i p r o d u k t y m l e c z n e – nie zalecane: - mleko tłuste (3.2%) i pełnotłuste - śmietana powyżej 20% tł. - sery białe tłuste - sery żółte i topione - sery pleśniowe M i ę s o i d r ó b – zalecane: - drób (kurczaki, indyk) - cielęcina - polędwica i schab wieprzowy - wołowina M i ę s o i d r ó b – nie zalecane: - kaczka, gęś - baranina - pozostałe rodzaje wieprzowiny R y b y – polecane: - chude gatunki (mintaj, dorsz, pstrąg, sandacz, młody karp, sola, tuńczyk, flądra, leszcz, ostrobok) - łosoś Ryby - nie polecane: - tłuste (makrela, śledź, węgorz, ryby w oleju) W ę d l i n y – zalecane: - polędwica - szynka - szynka, wędzonki chude - kiełbasa szynkowa - szynka konserwowa - pierś wędzona - polędwica wołowa - kiełbasa szynkowa wołowa W ę d l i n y – nie zalecane: - parówki - serdelki i kiełbasa parówkowa - salceson - boczek - kiełbasy mielone w tym salami - pasztety - tłusta golonka - kaczka faszerowana - pasztet z drobiu Jaja – wskazane: - jajecznica na parze, na teflonowej patelni lub z małą ilością masła - jajo gotowane - jajo sadzone na małej ilości tłuszczu - omlet naturalny (najlepszy na parze) Jaja – nie wskazane: - jajecznica na smalcu lub boczku - jajecznica na tłustej wędlinie W a r z y w a: Polecane są wszystkie warzywa za wyjątkiem: - pory - kapusta zasmażana - bigos - warzywa konserwowane octem Owoce: polecane są niemal wszystkie D e s e r y - zalecane: - budyń - kisiel - galaretki z owocami - koktajle owocowe - sos typu waniliowy z dodatkiem owoców - owoce w syropie (brzoskwinie, ananasy) D e s e r y – nie zalecane: - lody - bita śmietana do deserów - kremy C i a s t a – zalecane: - drożdżówki, strucle, bułki maślane - piernik z marmoladą - jabłecznik, ciasto z jabłkami - biszkopty bez masy tłuszczowej - delicje - sernik C i a s t a – nie zalecane: - ciasta tortowe - pączki, faworki - ciasta kruche - ciasta francuskie - babki piaskowe - keks owocowy N a p o j e – zalecane: - soki owocowe świeżo wyciśnięte - soki owocowe naturalne nie klarowane (100%) - soki owocowe naturalne klarowane (100%) - woda mineralna nie gazowana - soki warzywne np. pomidorowy - soki owocowo-warzywne np. karotka - herbata (w tym również zielona) - herbaty owocowe N a p o j e – nie zalecane: - sztuczne napoje - słodkie napoje gazowane typu Coca-cola - napoje energetyczne np. bulit, red bul, tiger. Podaliśmy Państwu przykłady co należy, a czego nie należy jeść i pić. Potrzeba do tego silnej woli, ale właśnie nią charakteryzują się najlepsi sportowcy. Bardzo ważną rolę oprócz pożywienia spełniają płyny. Należy pamiętać o ich regularnym uzupełnianiu, a w szczególności w trakcie wysiłków, kiedy to strata płynów, elektrolitów jest w organizmie największa. Mając taką wiedzę reszta należy do was. |
|
Mecze sparingowe |
Najbliższa kolejka 1 |